Title Image

Frågor & Svar

Varför ska jag ge pengar till Föreningen för gatubarn i Nepal?

Nepal är ett av världens fattigaste länder och många barn är hemlösa och saknar både mat, grundläggande hälsovård och möjligheter att gå i skolan. Genom ditt bidrag kan vi hjälpa barn att överleva och vi kan också erbjuda den enda hjälp som egentligen finns ur fattigdom – att gå i skolan.

 

Vad kommer mina pengar att användas till?

Dina pengar går till föreningens verksamhet, t ex till våra tre barnhem. Dina pengar kan också användas till mat och skolböcker till barn slumområdet Shantinagar eller till yrkesutbildning som tex sjuksköterska och/eller barnmorska. Insamlade medel används även till våra sjukvårdsprojekt i Humla.

 

Hur vet jag att mina pengar kommer fram och verkligen används i Nepal?

Du kan alltid följa vår verksamhet på hemsidan eller på vår Facebook-sida. Föreningen har kontinuerlig uppföljning i Nepal. Vidare besöker många av våra medlemmar våra verksamheter och hjälper oss med uppföljningen. Du är alltid välkommen att besöka vår verksamhet, träffa vår personal, studenter eller följa med på matutdelning i slumkvarteren i Kathmandu. Vi är restriktiva med besök vid barnhemmen av omtanke om barnen och deras hemmiljö. Vi är också kontrollerade i Sverige av Svensk Insamlingskontroll, samt i Nepal av vår lokala styrelse och av de nepalesiska myndigheterna.

 

 

Jag vill stödja ett specifikt projekt, hur gör jag det?

I samband med inbetalningen av din gåva meddelar du oss vilket projekt du vill stödja. Det kan till exempel vara slumområdet Shantinagar, utbildning till barnmorska, sjukvård till Humla eller till våra barnhem. Hör gärna av dig till oss om du har specifika ändamål du vill stödja så tittar vi hur det kan genomföras.

 

Jag vill bli fadder till ett barn, hur blir jag det?

Alla våra barnhemsbarn och barn som bor hos släktingar men får vårt stöd med skolgång har faddrar som betalar skolavgifterna. Barn kostar så mycket mer än skolgången så vi behöver faddrar som stödjer hela hemmen och vars pengar går till hyra av husen och vårdkostnader, den nepalesiska personalens löner och allt annat barn behöver. Våra sjuksköterskestudenters utbildningar på Medical College kostar mycket pengar och till dem behöver vi en krets om åtta faddrar per student för att klara kursavgifterna. Hör av dig till oss om du vill bli fadder till en blivande sjuksköterska/barnmorska eller om du vill vara allmän fadder för hela flickhemmet eller hela småbarnshemmet.

 

Mitt företag vill skänka pengar, hur gör jag det?

Ditt företag kan skänka pengar och får då i gengäld sätta vår logga på hemsidan för att visa att man tar ett socialt ansvar. Vi sätter också ditt företags logga på vår hemsida. Vi kan också komma till er och hålla en föreläsning om Nepal för er personal eller era kunder. Hör av er så diskuterar vi mer om företagsdonationer.

 

Hur gör jag om jag vill engagera mig mer än att bara ge pengar?

Ordna informationsdag om Nepal, värva fler medlemmar, ordna musikafton eller loppis på jobbet, kakbuffé eller annat med fokus på att samla in pengar till Nepal och informera om barnens situation. Bara din fantasi sätter gränser. Du kan också delta i vårt praktiska arbete i samband med musikevent och andra insamlingar.

 

Jag vill skänka kläder och leksaker, hur gör jag det?

Vi har svårt att transportera större mängder av kläder och leksaker. Det är dyrt att hyra en container och kläder är bättre att köpa på plats i Nepal som är ett textilproducerande land.

 

 

Jag vill åka till Nepal och hjälpa till, hur ska jag göra?

Vi kan generellt inte ta emot volontärer i Nepal, men vi kan försöka hjälpa till med att förmedla kontakter till våra samarbetsorganisationer i Nepal för dig som t ex vill skriva ett examensarbete i högskolan.

 

Hur länge får barnen bo hos er och vad händer sedan?

Barnen på våra tre barnhem skall vara hos oss till de har en yrkesutbildning och kan försörja sig själva och sina framtida barn. Det innebär att en del barn kommer att få kortare lärlingsutbildningar för att bli till exempel kock eller bagare och en del barn får längre högskoleutbildningar för att bli till exempel lärare eller sjuksköterskor. Många barnhem i Nepal släpper iväg barnen alldeles för tidigt för att de inte kan finansiera utbildningar efter grundskolan. Barnen hamnar då i allmänhet på gatan igen. Det skall vi undvika genom att ge dem utbildningar som håller för livet.

 

 

Varför har ni mest flickor på era barnhem när det mest är pojkar på gatorna?

Det stämmer att det är mest pojkar på gatorna och det stämmer att vi i första hand hjälper flickor. Orsaken till att det är att flickor löper mycket större risk för trafficking och fångas upp av människohandlare för att säljas till bordeller främst i Indiens storstäder. Detta var den direkta orsaken till att vi startade flickhemmet och att vi tagit hand om fler flickor också på småbarnshemmet.