Title Image

Shantinagar

2014 kom Eva för första gången till Shantinagar, ett slumområde nära Kathmandus internationella flygplats. Här, längs med floden, under inflygningsbanorna trängdes då cirka 5000 människor på en liten yta i plåtskjul eller bara under en lumphög.

 

Plåtskjulet du ser på bilden är bostad till flera familjer i Shantinagar.

 

Floden var där man hämtade dricksvatten, diskade, tvättade och uträttade sina behov. Många blev sjuka av vattenburna parasiter och bakterier. I monsunen flera månader varje sommar, svämmade floden över och de som bodde i skjulen i de nedersta raderna av skjul hade vatten upp till knäna eller ännu högre i sina bostäder. Små barn som får diarréer klarar inte uttorkning utan riskerar att stryka med. Det fanns inga vägar i området, man var tvungen att gå till fots i lervällingen bland bråte och döda råttor.

 

Hit kom verkligen inga turister. Här var alla så fattiga så det fanns inge att tigga av för barnen som drev runt. Här skulle vi kunna göra någon skillnad.

 

Shantinagar 2020 har förändrats mycket. Många har lyckats flytta härifrån och området rymmer nu bara mellan 2 500 och 3000 personer. Många av de kvarvarande har kunnat bygga lite bättre hus, kanske skaffa ett plåttak, ordna en dör som går att stänga till sitt lilla skjul. Och det ur hälsosynpunkt viktigaste: Flera toaletter har byggts i området och en barriär av sandsäckar är byggd mot floden för att slippa översvämningarna. Detta har vi inte alls varit involverade i.

 

 

Det vi har kunnat göra är att förse uppåt hundra familjer med rent dricksvatten genom att dela ut ”Solvatten” en svensk uppfinning med vattenreningsdunkar som Soroptimisterna i Sverige bekostat för Nepal. Vidare har vi levererat ris, linser, matolja, nötter och frön till en liten kristen församling i området så de kan servera mat till cirka 70 barn varje vecka. Vårt villkor är att barn ska få mat för att de är barn som behöver det oavsett religiös tillhörighet.

 

Genom pastorerna Bijaye och Jyoti, som utför ett heroiskt arbete i området har också 11 hemlösa barn fått bostad. Tack vare Skopan i Upplands Väsby kan vi betala skolavgifter och alla andra kostnader för dessa barn och skolböcker för ytterligare några i området.Barnen är i alla åldrar och år i klass 6 till klass 10. Flera har varit sjuka och periodvis har kostnaderna för hälsovård varit höga.

 

På bilden vår Ida Wahlgren som följer upp verksamheten i Shantinagar. Asmitha, ett av de barn som bor där och får skolgång och mat tack vare våra medlemmar.Nita Tamang, socialarbetare som går in och arbetar för oss vid behov.

 

Vi är glada att vi kunnat fånga upp så många barn i Slummen för skolgång eller för matutdelning. Vi har också bjudit in den svenska organisationen Vision for All att göra synundersökningar och dela ut glasögon i området och sjuksköterskor vi har utbildat har genomfört hälsoundersökningar och vaccinationer.

Här är en av de pojkar som fått bostad och skolgång genom vårt Shantinagar-projekt. Fotograf: Nadja Östlund Groop

Ida Wahlgren tillsammans med Kushi, ett barn som går i skolan och äter sig mätt tack vare våra medlemmar i Sverige.