Title Image

Pema Dechhen

Pema Dechhen fick växa upp på ett barnhem i Kathmandu då föräldrarna sålde allt de ägde och hade för att sätta barnen i säkerhet under inbördeskriget. Maoistguerillan gick hårt åt den fattiga regionen Humla och många barn användes för att transportera ammunition i bergen eller till värre uppdrag.

Pema Dechhen var begåvad och klarade skolgången med lysande betyg. Hon fick till och med ett stipendium att studera klass 11 vid en riktigt bra skola i Kathmandu. Men klass 12 ingick inte och då tog vi in henne i vårt program för att gå färdigt motsvarigheten till gymnasiet.

Tack vare en särskild donation kunde Pema Dechhen därefter börja på läkarutbildning. Det var meningen att hon skulle gå i Kathmandu men där krävs inte bara att man klarar inträdesproven utan också en rejäl muta till Medical College. Vi skickade henne därför till Filippinerna för studier och där studerar hon nu på South Western Universitys läkarprogram.

Senare har ansvariga vid Medical College i Kathmandu ställts inför rätta för att ha tagit mutor efter att den kände läkaren Doktor Govinda protesterat utanför parlamentet och belyst problematiken med att många studenter inte klarat proven utan mutat sig in på utbildningen. Men då hade Pema Dechhen redan börjat i Filippinerna och kommer att slutföra sin utbildning där.

Hjälp till att finansera en utbildning

 

För att föreningen ska ha möjlighet att bekosta utbildning för dessa flickor har vi flera bidragsgivare kopplade till varje flicka. Vi har ännu inte finansiering till dem alla så vi tar tacksamt emot fler bidragsgivare till dessa unga flickor som går sjuksköterskeutbildning. Kontakta eva@gatubarnnepal.net om du vill hjälpa till.