Title Image

Dawa – en av pojkarna på Manjushree

Dawa – en av pojkarna på Manjushree

Här kommer hälsningar från Dolma på Manjushreehemmet och från Dawa, en av pojkarna på Manjushree.

Dolma berättar stolt om att tre av ungdomarna har vunnit priser i skolan för sina teckningar och målningar. Dawa, Rohit och Roshni i sina respektive årskurser. Här berättar vi mer om Dawa, de andra två skriver vi om framöver.

Dawa har bott hos Dolma sedan han var just fyllda fyra. Nu är han 15 och har i april i år börjat klass 10. Han har en komplicerad bakgrund, som alla våra barn och ungdomar. Föräldrarna lever inte tillsammans och har haft olika åsikter om han verkligen ska gå i skolan eller helst börja arbeta redan vid 11 – 12 års ålder. Tack och lov lyckades Dolma stoppa detta och den kloka och varma killen fick fortsätta skolan.

Det är inte helt lätt att vara en av få pojkar och växa upp bland nästan bara flickor. Också pojkar behöver förebilder. Dawas otroliga ”spirit” och hans förmåga att skämta samt tekniska begåvning är sådant som varit avväpnande när andra pojkar i skolan försökt retas för att han växer upp på barnhem med nästan bara flickor. Kloka och smarta Dawa lyckas avväpna dem alla.

Härom veckan träffade vår journaliststudent Mira också Dawa och hon skriver såhär i min (Eva) översättning:

”Dawa berättar att matten är mycket svårare nu i klass 10.

– Alla andra ämnen går jättebra. Jag känner mig helt säker på allt och har inga svårigheter. Det finns också tid att delta i skolans extra aktiviteter, men jag är lite orolig för hur jag ska klara matten.

Du har nyss vunnit en teckningstävling! Berätta!

– Skolan utlyste en tävling för att måla eller teckna ”National Paddy Day” (Nationella risodlingsdagen) och jag tycker om att måla så jag ville vara med. Det var så kul att få första pris.

– Mira, tror du att det skulle gå att få extra lektioner i matte? Kan du fråga Eva om det är OK? Jag vet inte vad det kostar men Dolma kollar upp det.”

Så Mira frågade mig och när det gäller skolgång och vid behov extra undervisning brukar vi alltid prioritera det även om vi som organisation också måste vända på slantarna och se över alla utgifter. Men det är klart att vi ska se till att Dawa (och hans klasskompis Anjana) får extra lektioner i matematik. Svårt och viktigt ämne för framtida studier.

Varma hälsningar från Dawa, Dolma och Mira

genom Eva