Title Image

En resa hem – Pema Dechhen hemma i Humla

En resa hem – Pema Dechhen hemma i Humla

Vår blivande läkare Pema Dechhen från Yangar i övre Humla har nu läst drygt tre år på läkarutbildningen i Filippinerna. Utbildningen beräknas ta sex år men det blir nog ungefär ett halvår mer på grund av pandemin och tyfoner som hindrat undervisningen. När hon lämnade Nepal lovade vi henne en hemresa under utbildningstiden.

Och nu var det dags. Den 18 december kunde hon anträda resan mot Nepal, det tog sex dagar innan hon äntligen var i hembyn Yangar hos mamma och pappa. Under de två veckorna hemma besökte hon den lilla Health post som finns där men just nu fanns ingen personal i Yalwang, våra sköterskor blir nu lokaliserade till Challa istället. Den lilla Health post som finns i Challa ligger på övervåningen i detta hus. Hur man tänker sig att sjuka ska klättra upp för stocken är en gåta. De har aldrig haft någon personal utom de som kommer vandrande på tillfälligt besök. Nu kommer våra Health Assistants Chhiring och Sonam Dolma att göra en insats här.

När Pema Dechhen var hemma gick hon igenom medicinförråd och noterade vad som behöver kompletteras och träffade också en av våra andra studenter som läser i distriktshuvudstaden Simikot.

Sedan var det dags för henne att 10 dagar innan flyget tillbaka till Filippinerna anträda resan från Yangar ner mot Kathmandu. Man vet aldrig om det går något flyg från Simikot. En resa från Yangar kan i sämsta / bästa fall se ut såhär:

Jeep på den nya vägen 12 timmar eller 2-3 dagars vandring till Simikot.
Flyg Simikot-Nepalgunj eller 4 dagars vandring till Mugu + jeep 2 dgr
Flyg Nepalgunj-Kathmandu – det brukar funka utan mankemang med bara en övernattning i Nepalgunj.
Det kan gå på två dagar, eller ta 10 dagar beroende på väder och tur.

Pema Dechhen hade ganska bra tur och kunde åka jeep en del av den nya vägen från Yangar tills motorn dog halvvägs. Bara två dagars väntan i Simikot tills det gick ett flyg därifrån. Så hon kom med flera dagars marginal till Kathmandu och kunde 14 januari åka tillbaka till sitt medical college i Cebu City. Nu blir hon där över tre år till innan hon kommer hem och börjar sin läkargärning i övre Humla.

Hälsningar från Nepal

Eva