Title Image

Läget i Humla

Läget i Humla

Nyligen har vi haft en genomgång med Chhiring om läget i Humla och det stora Health Camp som arrangerades av EK EK Paila med doktor Suman Thapa i spetsen. Vi är så oerhört glada över att kunna samarbeta med dem.

Våra sjuksköterskor Sonam Dolma som nu arbetar i Chala och Chhiring som ansvarar för våra Humla-projekt men också genomför hälsoprojekt i Kathmandu arbetade båda intensivt med alla förberedelser för detta stora health camp som ordnades i Yalwang som är huvudby i Namkha i övre Humla.

Ett team på 34 specialister från EK Ek Paila med främst ögon, öron-näsa-hals, leversjukdomar, ortopeder, gynekolog, dermatolog flög upp till denna region bortom allfarvägarna. Nära 1 500 patienter vandrade ner från utbyarna för att få sjukvård. Mängder med gråstarrsoperationer genomfördes, folk med den så vanligt förekommande hepatit B kunde få hjälp, många öronoperationer genomfördes, ortopederna konstaterade mängder med fall med artros, till och med bland personer knappt 40 år gamla och många fall också med artrit. Hudproblem och besvärliga infektioner kunde också behandlas.

Vi är bara en liten del av detta enorma arbete men glada att vi kan bidra med sjuksköterskor som har lokalkännedom och talar det lokala tibetanska språket samt med en del mediciner och utrustning.

Vi tackar särskilt New Hope för lönepengar till våra sjuksköterskor och Soroptimisterna Stockholm City för pengar till mediciner och utrustning och, såklart, alla er som följer arbetet i Humla och bidrar på olika sätt.

Fotona är tagna av EK EK Pailas fotograf och publiceras med tillstånd från dem.